2020年度学位記授与 学校法人聖路加国際大学 理事長 祝辞(2021年3月10日)

理事長 糸魚川 順

本日、学位記を授与された学部生、大学院生の皆さん、誠におめでとうございます。
また、ご家族ならびに関係者の皆様にも心よりお祝い申し上げ、卒業生、修了生をこれまでお支え頂いたことに感謝申し上げます。学生の皆さんには、ご家族や関係者の方に、心を込めてしっかりとした言葉にして感謝の気持ちを伝えてほしいと思います。それが、学生時代最後の義務だと私は考えます。

新型コロナウイルス感染症の影響はあまりにも大きく、思い描いたような生活が送れなかった方も多かったことと思います。この時勢の中においても、聖路加国際大学からの学位記は、広い視野、深い洞察力、柔軟な思考力を土台とした「教養ある専門人」としての認定であることを思い出し、勇気をもって新たな歩みをはじめてください。これから実社会で活躍する人、今後もアカデミアの世界で残ろうとする人も、新たな勉強が始まります。今まで学んできた事は、ほんの一部に過ぎないことがすぐに分かります。社会の進歩は数段早くなっています。一生を通じて幅広い勉強を続けてほしいと切に希望します。この学位記を自信と誇りの支えとして、次の一歩を踏み出してください。Good Luck !!

Congratulatory Messages to Graduates

Jun Itoigawa, Chairperson of the Board of Trustees

Congratulations to all of the undergraduate and graduate students receiving their diplomas today.
I would also like to express my sincerest congratulations and appreciation to the families and staff for your support of our students throughout their studies. I ask all our graduates today to also convey your utmost appreciation to your family and all those who helped you. Think of this as your final duty as a student.

The effects of the novel coronavirus has been substantial, with many seeing their lives completely changed. Even in these times, remember that a diploma from St. Luke’s International University is your verification as an educated professional founded with a wide point of view, deep insightfulness, and flexible thinking, and begin walking your new path with courage. Whether you are someone who will be active in the working world or someone remaining in the world of academia, your new studies begin now. You will understand that everything you learned up to this point was nothing insignificant. With society progressing ever-increasingly faster, I hope with all my being that you all continue to learn throughout your lives. Use this diploma as a point of confidence and pride and take the next step into your future. Good luck!!