2021年度入学の祝辞 看護学研究科長

看護学研究科長 麻原 きよみ

新入生の皆さん、ご入学おめでとうございます。皆さんを心より歓迎いたします。

皆さんは大学院に入学されました。ある研究者は学部と大学院教育の違いを食べ物に例えて示しています。学部までの勉強は栄養のバランスが整った親が作った食事を食べるようなもので、出されたものをよく噛んで食べればよいのですが、大学院での学修や研究は、自分で何を作るか決め、食材を集めて料理するところから行います。そして、その過程自体がもっとも重要な学びになるのです。大学院は論理的思考、情報収集能力、データ分析力、プレゼンテーション力などの育成が大切です。しかしそれだけでなく、「とにかくやり抜く」力や何より周囲の教員・院生と「うまくやっていく」力といった人間としての力も必要です。

本学は皆さんの期待に応えられるよう学習環境や機会を整えています。どうぞ、思う存分学び、人と出会い、刺激ある生活を楽しんでください。

Kiyomi Asahara Dean, Graduate School of Nursing Science

Congratulations to all of our new students on your admission. I would like to extend my heartfelt welcome to all of you.

You have all been admitted to graduate school. A researcher once compared the difference between undergraduate and graduate education to food. Undergraduate studies are like eating nutrient-balanced meals made by your parents in that you only have to chew and eat what is given to you. However, graduate studies and research are done starting by deciding on your own what to make, gathering ingredients, and cooking them. Then, that process itself becomes the most important lesson. In graduate school, the cultivation of logical thinking and information collection, data analysis, and presenting skills are vital. Not only that, the ability to persevere to the end and, above all, personable skills, or the ability to work well the faculty and graduate students around you, are also required.

This university has the learning environment and opportunities so that all of you may accomplish what is expected of you. I hope you enjoy, to the fullest extent, learning, making connections, and having a stimulating life here.